СБУ ищет сепаратистов и террористов среди переселенцев

С мая 2016 года Служба безопасности Украины при поддержке Президента Украины, и иностранных партнеров активно обновлялась и реформировалась, особенно в части вопросов «защиты демократических ценностей и соблюдения прав человека в деятельности спецслужб». Служба безопасности Украины заявляла о том, как к ней «обновленной и реформированной» вырастет уровень доверия населения. Каково же было наше удивление, что в 2017 году еще не все подразделения СБУ разделяют необходимость «защиты демократических ценностей и соблюдения прав человека в деятельности спецслужб».

Нам стало известно о том, что Управление СБУ в Черкасской области собирает персональные данные о внутренне перемещенных лицах, которые работают в структурных подразделениям ОГА, РГА, горисполкомов, а также сотрудников территориальных подразделений ОГА (дата и место рождения, паспортные данные, место проживания, контактные телефоны).

image00

Необходимость предоставления таких данных в Управление СБУ в Черкасской области, по мнению самого же Управления, обусловлена реализацией комплекса контрразведывательных мер, которые нацелены на проверку возможной причастности к террористической или сепаратистской деятельности. Аргументацией для сбора персональных данных, по мнению Управления СБУ в Черкасской области, является ст. 25 Закона Украины «О Службе безопасности Украины».

Ст. 25 Закона Украины «О Службе безопасности Украины» среди всех прочих прав подразделений СБУ устанавливает право подразделения СБУ получать ответы, необходимые для обеспечения безопасности государства, от органов государственной власти на письменные запросы руководителя соответствующего подразделения.

Для осуществления комплекса контрразведывательных мер существует отдельное законодательство, например, Закон Украины «О контрразведывательной деятельности».

В запросе ни слова о надлежащих нормативных аргументах, запрос подписан заместителем руководителя, но по имеющейся у нас информации он выполнен, то есть данные предоставлены.

УВАЖАЕМЫЕ сотрудники структурных подразделениям ОГА, РГА, горисполкомов, а также сотрудники территориальных подразделений ОГА в Черкасском регионе, законодательством о защите персональных данных установлено, что каждое лицо имеет право:

(1) знать в период сбора информации, но до начала ее использования, какие сведения, и с какой целью собираются, как, кем и с какой целью они используются, передаются, распространяются, кроме случаев, установленных законом;

(2) доступа к информации о себе, которая собирается и сохраняется;

(3) требовать исправления неточной, неполной, устаревшей информации о себе, уничтожение информации о себе, сбор, использование или хранение которой осуществляется с нарушением требований закона;

(4) на возмещение вреда в случае раскрытия информации с нарушением требований, определенных законом.

Мы считаем, что в ситуации с запросом Управления СБУ в Черкасской области и ответом на запрос Черкасской областной государственной администрацией с предоставлением персональных данных внутренне перемещенных лиц, ваши права нарушены. Мы обратились к Уполномоченному Верховной Рады Украины по правам человека с целью провести проверку и, в случае выявления нарушений, привлечь к ответственности виновных лиц.

Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини
Адреса: 01008, м. Київ-08, вул. Інститутська, 21/8
Лутковській В.В.

Шановна Валеріє Володимирівно!

Від імені ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «ДОНБАС СОС», користуючись нагодою, висловлюємо Вам свою повагу.

У зв’язку із внесенням змін до Закону України «Про захист персональних даних»
з 1 січня 2014 року контроль за додержанням законодавства про захист персональних даних у межах повноважень, передбачених законом, покладено на Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (надалі за текстом – Уповноважений).

Контроль Уповноваженим у сфері захисту персональних даних здійснюється шляхом проведення перевірок фізичних осіб, фізичних осіб — підприємців, підприємств, установ і організацій усіх форм власності, органів державної влади та місцевого самоврядування, що є володільцями та/або розпорядниками персональних даних. Перевірки можуть бути планові, позапланові, виїзні та безвиїзні.

Відповідно до п.4.1. Порядку здійснення Уповноваженим контролю за додержанням законодавства про захист персональних даних, затвердженим наказом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини №1/02-14 від 08 січня 2014р.: 

“…Позапланові перевірки суб’єктів перевірки можуть проводитись за наявності однієї або декількох підстав/приводів, зокрема: …обґрунтовані звернення фізичних та юридичних осіб з повідомленням про порушення фізичною особою, фізичною особою — підприємцем, підприємством, установою і організацією усіх форм власності, органом державної влади чи місцевого самоврядування, що є володільцями та/або розпорядниками персональних даних вимог законодавства про захист персональних даних…”.

ГО «ДОНБАС СОС» отримана інформація про:

(1) Збір та обробку Управлінням Служби Безпеки України в Черкаській області відповідно до ст.25 Закону України «Про Службу безпеки України» інформації про внутрішньо переміщених осіб, які працюють на території Черкаського регіону в структурних підрозділах ОДА, ОРА, міськвиконкомів, а також працівників територіальних підрозділів ОДА, з зазначенням установчих даних (дата і місце народження, паспортні дані), підрозділу, місця проживання на території регіону та контактного телефону (копія запиту СБУ надається).

(2) Надання такої інформації представниками Черкаської обласної державної адміністрації.

Законом України «Про захист персональних даних» врегульовані правові відносини, пов’язані із захистом і обробкою персональних даних, і встановлений захист основоположних прав і свобод людини і громадянина, зокрема права на невтручання в особисте життя, у зв’язку з обробкою персональних даних, порядок та підстави отримання персональних даних тощо.

Законом України «Про Службу безпеки України» в ст.25 передбачені права Служби безпеки України, її органів і співробітників для виконання покладених на них обов’язків. Серед іншого передбачено право «…одержувати на письмовий запит керівника відповідного органу Служби безпеки України від міністерств, державних комітетів, інших відомств, підприємств, установ, організацій, військових частин, громадян та їх об’єднань дані і відомості, необхідні для забезпечення державної безпеки України, а також користуватись з цією метою службовою документацією і звітністю…».

Порядок здійснення контррозвідувальних заходів, передбачений відповідно Законом України «Про контррозвідувальну діяльність», на який представники Служби безпеки не посилаються у вимозі про надання персональних даних.

У зв’язку із вищевикладеним просимо здійснити перевірку додержання Черкаською обласною державною адміністрацією та Управлінням Служби Безпеки України в Черкаській області під час здійснення збору та обробки персональних даних вимог Конституції України, Закону України «Про захист персональних даних», Типового порядку обробки персональних даних, а також чинних міжнародних договорів України у сфері захисту персональних даних, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. Просимо Вас повідомити ГО «ДОНБАС СОС» про результати даного повідомлення, листом на адресу: Україна, 03150, м. Київ, вул. Ділова, 5, корпус 10А.

Но, чтобы остановить несоблюдения прав человека в деятельности спецслужб этого мало. Нам необходимо действовать вместе. Мы очень просим сотрудников структурных подразделениям ОГА, РГА, горисполкомов, а также сотрудников территориальных подразделений ОГА в Черкасском регионе обратиться с запросами в Управление Службы безопасности Украины в Черкасской области и Черкасскую областную государственную администрацию с запросами о предоставлении публичной информации. Полученные ответы станут основанием для подачи жалоб (исков) на действия сотрудников  Управления СБУ в Черкасской области и Черкасской областной государственной администрации.

Примеры запросов ниже по тексту. Как подать запросы:

  • заполнить запрос;
  • распечатать в двух экземплярах;
  • распечатать копию запроса СБУ (на нашем сайте);
  • подписать запрос, проставить дату;
  • подать запрос или через канцелярию (с регистрацией как входящего документа) или посредствам почтовой связи (ценное письмо с описью вложенного).

После получения ответов, просим их присылать на электронный адрес: [email protected]. На основании ваших ответов мы подготовим шаблоны (жалоб) исков на действия  сотрудников Управления СБУ в Черкасской области и Черкасской областной государственной администрации.

На СБУ

Запит на отримання публічної інформації від фізичної особи в письмовому вигляді

Розпорядник інформації:  Управління Служби безпеки України в Черкаській області

Адреса:18000, м. Черкаси, вул. Гоголя, 240

 

Запитувач

____________________________________________________________________________________

(прізвище, ім’я, по батькові, поштова адреса або електронна адреса, контактний телефон)

Вид, назва, реквізити, зміст документа, що запитується або загальний опис інформації, що запитується: Відповідно до статті 10 Закону України «Про доступ до публічної інформації» кожна особа має право: 1) знати у період збирання інформації, але до початку її використання, які відомості про неї та з якою метою збираються, як, ким і з якою метою вони використовуються, передаються чи поширюються, крім випадків, встановлених законом; 2) доступу до інформації про неї, яка збирається та зберігається; 3) вимагати виправлення неточної, неповної, застарілої інформації про себе, знищення інформації про себе, збирання, використання чи зберігання якої здійснюється з порушенням вимог закону; 4) на ознайомлення за рішенням суду з інформацією про інших осіб, якщо це необхідно для реалізації та захисту прав та законних інтересів; 5) на відшкодування шкоди у разі розкриття інформації про цю особу з порушенням вимог, визначених законом.

Відповідно до статті 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації» запитувач має право звернутися до розпорядника інформації із запитом на інформацію незалежно від того, стосується ця інформація його особисто чи ні, без пояснення причини подання запиту.

Із Інтернет ресурсів стало відомо про

(1) Збір та обробку Управлінням Служби Безпеки України в Черкаській області відповідно до ст.25 Закону України «Про Службу безпеки України» інформації про внутрішньо переміщених осіб, які працюють на території Черкаського регіону в структурних підрозділах ОДА, ОРА, міськвиконкомів, а також працівників територіальних підрозділів ОДА, з зазначенням установчих даних (дата і місце народження, паспортні дані), підрозділу, місця проживання на території регіону та контактного телефону (копія запиту СБУ надається).

(2) Надання такої інформації представниками Черкаської обласної державної адміністрації.

У зв’язку із вище зазначеним вимагаю надати мені інформацію про наявність або відсутність мого прізвища в будь-яких списках щодо яких здійснюються збір та обробка даних Управлінням Служби Безпеки України в Черкаській області по відповідному запиту (копія додається) або будь-якому аналогічному за змістом запиту.

Норма частини другої статті 1 Закону України «Про доступ до публічної інформації», встановлює, що доступ до публічної інформації є відкритим, крім випадків, встановлених законом (інформація з обмеженим доступом, до якої не відноситься інформація, що запитується цим запитом).

Окремо слід зазначити, що відповідно до частини четвертої статті 13 Закону, усі розпорядники інформації незалежно від нормативно-правового акта, на підставі якого вони діють, при вирішенні питань щодо доступу до публічної інформації мають керуватися цим Законом.

Доцільно також зазначити, що відповідно до приписів статті 22 Закону, відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути отримана запитувачем із загальнодоступних джерел, або відповідь не по суті запиту вважається неправомірною відмовою в наданні інформації, що тягне за собою адміністративну відповідальність.

Розпорядник інформації, який не володіє запитуваною інформацією, але якому за статусом або характером діяльності відомо або має бути відомо, хто нею володіє, зобов’язаний направити цей запит належному розпоряднику з одночасним повідомленням про це запитувача.

Запитувану інформацію прошу надати у визначений законом строк (необхідне зазначити):

на поштову адресу:

___________________________________________________________________________

(поштовий індекс, область, район, населений пункт, вулиця, будинок, корпус, квартира):

на електронну адресу _____________.

факсом _________________.

телефоном _____________.

___________________________/підпис,   _____________________/дата

И на Обладминистрацию

Запит на отримання публічної інформації від фізичної особи в письмовому вигляді

Розпорядник інформації:  Черкаська обласна державна адміністрація

Адреса:18000, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 185

Запитувач

____________________________________________________________________________________

(прізвище, ім’я, по батькові, поштова адреса або електронна адреса, контактний телефон)

Вид, назва, реквізити, зміст документа, що запитується або загальний опис інформації, що запитується: Відповідно до статті 10 Закону України «Про доступ до публічної інформації» кожна особа має право: 1) знати у період збирання інформації, але до початку її використання, які відомості про неї та з якою метою збираються, як, ким і з якою метою вони використовуються, передаються чи поширюються, крім випадків, встановлених законом; 2) доступу до інформації про неї, яка збирається та зберігається; 3) вимагати виправлення неточної, неповної, застарілої інформації про себе, знищення інформації про себе, збирання, використання чи зберігання якої здійснюється з порушенням вимог закону; 4) на ознайомлення за рішенням суду з інформацією про інших осіб, якщо це необхідно для реалізації та захисту прав та законних інтересів; 5) на відшкодування шкоди у разі розкриття інформації про цю особу з порушенням вимог, визначених законом.

Відповідно до статті 19 Закону України «Про доступ до публічної інформації» запитувач має право звернутися до розпорядника інформації із запитом на інформацію незалежно від того, стосується ця інформація його особисто чи ні, без пояснення причини подання запиту.

Із Інтернет ресурсів стало відомо про

(1) Збір та обробку Управлінням Служби Безпеки України в Черкаській області відповідно до ст.25 Закону України «Про Службу безпеки України» інформації про внутрішньо переміщених осіб, які працюють на території Черкаського регіону в структурних підрозділах ОДА, ОРА, міськвиконкомів, а також працівників територіальних підрозділів ОДА, з зазначенням установчих даних (дата і місце народження, паспортні дані), підрозділу, місця проживання на території регіону та контактного телефону (копія запиту СБУ надається).

(2) Надання такої інформації представниками Черкаської обласної державної адміністрації.

У зв’язку із вище зазначеним вимагаю надати мені інформацію про наявність або відсутність мого прізвища в будь-яких списках щодо яких здійснюються збір та обробка даних Управлінням Служби Безпеки України в Черкаській області по відповідному запиту (копія додається) або будь-якому аналогічному за змістом запиту.

Норма частини другої статті 1 Закону України «Про доступ до публічної інформації», встановлює, що доступ до публічної інформації є відкритим, крім випадків, встановлених законом (інформація з обмеженим доступом, до якої не відноситься інформація, що запитується цим запитом).

Окремо слід зазначити, що відповідно до частини четвертої статті 13 Закону, усі розпорядники інформації незалежно від нормативно-правового акта, на підставі якого вони діють, при вирішенні питань щодо доступу до публічної інформації мають керуватися цим Законом.

Доцільно також зазначити, що відповідно до приписів статті 22 Закону, відповідь розпорядника інформації про те, що інформація може бути отримана запитувачем із загальнодоступних джерел, або відповідь не по суті запиту вважається неправомірною відмовою в наданні інформації, що тягне за собою адміністративну відповідальність.

Розпорядник інформації, який не володіє запитуваною інформацією, але якому за статусом або характером діяльності відомо або має бути відомо, хто нею володіє, зобов’язаний направити цей запит належному розпоряднику з одночасним повідомленням про це запитувача.

Запитувану інформацію прошу надати у визначений законом строк (необхідне зазначити):

на поштову адресу:

___________________________________________________________________________

(поштовий індекс, область, район, населений пункт, вулиця, будинок, корпус, квартира):

на електронну адресу _____________.

факсом _________________.

телефоном _____________.

___________________________/підпис,   _____________________/дата

Публікація підготовлена ​​в рамках проекту «Забезпечення правового захисту внутрішньо переміщених осіб», який реалізується ГО “ДОНБАС СОС” спільно з ГО “ПРАВОЗАХИСНИЙ РАДА УКРАЇНИ” за підтримки Європейського союзу. Зміст публікації не відображує офіційну позицію Європейського Союзу.