Да здравствует наш суд…

Господи, я прошу не о чудесах и не о миражах, а о силе каждого дня.
Научи меня искусству маленьких шагов…
Антуан де Сент-Экзюпери

В сентябре 2016 года мы, в интересах гражданина Украины с активной гражданской позицией, которого не по собственной воле “наградили” статусом внутренне перемещенного лица и возложили на него больше обязанностей, нежели прав, обратились в Окружной административный суд г. Киева с исковым заявлением о признании противоправным и об отмене постановления Кабинета Министров Украины, а именно постановления Кабинета Министров Украины №365 от 08.06.2016 года “Некоторые вопросы осуществления социальных выплат внутренне перемещенным лицам”. Это тот “нормативно-правовой” акт, в соответствии с которым ко всем “награжденным” статусом внутренне перемещенных лиц  приходят в гости.

Из положительного:

(1) нашу позицию (“нормативно-правовой” акт является дискриминационным и таким, который принят не в соответствии с законами Украины и Конституцией Украины) полностью поддержала Уполномоченный по правам человека;

(2) судебные заседания назначались достаточно оперативно, учитывая загруженность судей Окружного административного суда г. Киева.

(3) “грустные” возражения, поданные Кабинетом Министров и Министерством юстиции Украины, вселяли надежду на положительный результат для нашего гражданина Украины с активной гражданской позицией, и для всех “награжденных” статусом внутренне перемещенных лиц;

(4) полное игнорирование процесса Министерством социальной политики Украины способствовало уверенности в правильности и законности наших действий. Ведь в последние годы именно это Министерство стало инициатором принятия большинства “нормативно-правовых” актов не на выполнение законов, а вопреки им.

Последнее судебное заседание по делу состоялось 16.11.2016 года, по результату которого судья огласил, что решение коллегия судей будет принимать в порядке письменного производства. Есть такая “штука” в процессуальном законодательстве, когда судьи принимают решения уже без вызова сторон дела в суд.

В декабре 2016 года мы пишем ходатайство об ускорении сроков рассмотрения дела. В январе 2017 года “стучимся” в суд — “где наше решение”?

И тут наступил февраль 2017 года, в котором нам сообщают, что срок полномочий судьи, который рассматривал наше дело закончился, и 30.01.2017 года нам назначен новый состав суда, а предыдущий судья, срок полномочий у которого закончился, в силу своей загруженности просто не успел вынести решение по нашему делу.

“Numquam cedere”, сказали мы сами себе после того, как подумали, что страна у нас замечательная, а вот с государством не повезло, и начинаем процесс заново.

Начинаем с нового ходатайства об ускорении сроков рассмотрения дела, уже новому составу суда:

До Окружного адміністративного суду міста Києва
вулиця Петра Болбочана, 8, корпус 1, Київ, 01601

ПОЗИВАЧ:
ОСОБА_1
Номер засобу зв’язку:
Поштова адреса:
Адреса електронної пошти:

ВІДПОВІДАЧ:
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
Номер засобу зв’язку: (044) 256-63-33.
Поштова адреса: Україна, 01008, м. Київ, вул. Грушевського,12/2.
Адреса електронної пошти: невідома

ТРЕТЯ ОСОБА, ЯКА НЕ ЗАЯВЛЯЄ САМОСТІЙНИХ ВИМОГ НА СТОРОНІ ПОЗИВАЧА:
МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
Ідентифікаційний код юридичної особи: 00015622.
Номер засобу зв’язку: 380442783723, 380442783729
Факс: 380442711783
Поштова адреса: 01001 м. Київ, вул. Городецького, 13.
Адреса електронної пошти: [email protected]

ТРЕТЯ ОСОБА, ЯКА НЕ ЗАЯВЛЯЄ САМОСТІЙНИХ ВИМОГ НА СТОРОНІ ПОЗИВАЧА:
УПОВНОВАЖЕНИЙ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З ПРАВ ЛЮДИНИ
Поштова адреса: 01008, м. Київ, вул. Інститутська, 21/8
Адреса електронної пошти: [email protected]

ТРЕТЯ ОСОБА, ЯКА НЕ ЗАЯВЛЯЄ САМОСТІЙНИХ ВИМОГ НА СТОРОНІ ВІДПОВІДАЧА:
МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Ідентифікаційний код юридичної особи: 37567866.
Поштова адреса: 01601, м. Київ, вул. Еспланадна, будинок 8/10

До справи № 826/13784/16

КЛОПОТАННЯ ПРО ПРИШВИДШЕННЯ РОЗГЛЯДУ СПРАВИ

12.09.2016 року відкрито провадження в справі №826/13784/16 за позовом Особа_1 до Кабінету міністрів України, треті особи: Міністерство юстиції України, Уповноважений Верховної  ради України з прав людини, Міністерство соціальної політики України про визнання протиправним та скасування рішення: нормативно-правовий акт, що оскаржується: Постанова Кабінету Міністрів України №365 від 08.06.2016 року «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам».
Відповідно до Звіту про автоматизований розподіл по справі №826/13784/16 від 01.09.2016 призначено суддю Данилишина В.М.
16.11.2016 року відбулось судове засідання в справі №826/13784/16, за результатами якого суддею Данилишиним В.М. прийнято рішення про розгляд у порядку письмового провадження.
07.12.2016 року подане клопотання про пришвидшення розгляду справи №826/13784/16.
30.01.2017 року відповідно до Звіту про автоматизований розподіл по справі №826/13784/16 у зв’язку із закінченням терміну повноважень судді Данилишина В.М. здійснюється повторне призначення складу суду, а саме: головуючий суддя (суддя-доповідач) Огурцов О.П., суддя – учасник колегії Качур І.А.; суддя – учасник колегії: Келеберда В.І.

Враховуючи вище зазначене, звертаємось до нового складу суду в справі №826/13784/16 за позовом Особа_1 до Кабінету міністрів України, треті особи: Міністерство юстиції України, Уповноважений Верховної  ради України з прав людини, Міністерство соціальної політики України про визнання протиправним та скасування рішення: нормативно-правовий акт, що оскаржується: Постанова Кабінету Міністрів України №365 від 08.06.2016 року «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» з клопотанням пришвидшити розгляд в справі.
Нам відомо про велику завантаженість справами суддів адміністративних судів України, однак, змушені звернутись до суду з проханням віднайти можливість пришвидшити розгляд нашої справи, оскільки від результатів розгляду справи судом залежить можливість забезпечення прав та свобод близько двох мільйонів громадян України.
Відповідно до ст. 122 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі по тексту – «КАС України») — адміністративна справа має бути розглянута і вирішена протягом розумного строку, але не більше місяця з дня відкриття провадження у справі, якщо інше не встановлено цим Кодексом.
В окремих випадках спеціальний строк розгляду справи може продовжуватися судом. Зокрема, відповідно до ч. 7 ст. 171 КАС України — адміністративна справа щодо оскарження нормативно-правових актів вирішується протягом розумного строку, але не пізніше одного місяця після відкриття провадження у справі. У виняткових випадках з урахуванням особливостей розгляду справи суд ухвалою може продовжити строк розгляду справи, але не більш як на один місяць.
Справа за №826/13784/16 за позовом Особа_1 до Кабінету міністрів України, треті особи: Міністерство юстиції України, Уповноважений Верховної  ради України з прав людини, Міністерство соціальної політики України про визнання протиправним та скасування рішення: нормативно-правовий акт, що оскаржується: Постанова Кабінету Міністрів України №365 від 08.06.2016 року «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» слухається вже понад чотири місяці.
Відповідно до положень статі 3 Конституції України людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.
Стаття 64 Конституції України передбачає, що конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України.
Так, статтею 24 Конституції України встановлюється рівність конституційних прав і свобод усіх громадян, та неможливість їх обмеження за будь-якими ознаками. За їх змістом не може бути обмежено право громадян на отримання пенсій та інших соціальних виплат у залежності від місця їх проживання та перебування.
Проте, вже понад півроку значна частина громадян України, до яких відноситься і Позивач потерпають від дискримінаційних процесів, на що також звертає увагу Уповноважений Верховної  ради України з прав людини.
З метою запобігання затягуванню у часі розгляду в судовому засіданні всіх обставин справи, керуючись Кодексом про адміністративне судочинство України,

Прошу:
Пришвидшити розгляд адміністративної справи за №826/13784/16 за позовом Особа_1 до Кабінету міністрів України, треті особи: Міністерство юстиції України, Уповноважений Верховної  ради України з прав людини про визнання протиправним та скасування рішення.

И обращения к Уполномоченному по правам человека:

до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини
Лутковської Валерії Володимирівні
Адреса: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008.

В інтересах Особа_1,
Номер засобу зв’язку:
Поштова адреса:
Адреса електронної пошти:

ЗВЕРНЕННЯ

Законом України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» в статті 21 визначено, що Кожен може без обмежень і перешкод звернутися до Уповноваженого у порядку, передбаченому чинним законодавством.
Цим же Законом встановлено, що Уповноважений Верховної Ради України з прав людини (далі – Уповноважений) приймає та розглядає звернення громадян України, незалежно від місця їх перебування, іноземців, осіб без громадянства, які перебувають на території України, або осіб, які діють в їхніх інтересах.
Уповноважений розглядає звернення щодо відносин, які виникають між заявником та органами державної влади, органами місцевого самоврядування та їх посадовими і службовими особами.
12.09.2016 року відкрито провадження в справі №826/13784/16 за позовом Особа_1 до Кабінету міністрів України, треті особи: Міністерство юстиції України, Уповноважений Верховної  ради України з прав людини, Міністерство соціальної політики України про визнання протиправним та скасування рішення: нормативно-правовий акт, що оскаржується: Постанова Кабінету Міністрів України №365 від 08.06.2016 року «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам».
Відповідно до Звіту про автоматизований розподіл по справі №826/13784/16 від 01.09.2016 призначено суддю Данилишина В.М.
16.11.2016 року відбулось судове засідання в справі №826/13784/16, за результатами якого суддею Данилишиним В.М. прийнято рішення про розгляд справи у порядку письмового провадження.
07.12.2016 року подане клопотання про пришвидшення розгляду справи №826/13784/16.
30.01.2017 року відповідно до Звіту про автоматизований розподіл по справі №826/13784/16 у зв’язку із закінченням терміну повноважень судді Данилишина В.М. здійснюється повторне призначення складу суду, а саме: головуючий суддя (суддя-доповідач) Огурцов О.П., суддя – учасник колегії Качур І.А.; суддя – учасник колегії: Келеберда В.І.
Відповідно до ст. 122 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі по тексту – «КАС України») — адміністративна справа має бути розглянута і вирішена протягом розумного строку, але не більше місяця з дня відкриття провадження у справі, якщо інше не встановлено цим Кодексом.
В окремих випадках спеціальний строк розгляду справи може продовжуватися судом. Зокрема, відповідно до ч. 7 ст. 171 КАС України — адміністративна справа щодо оскарження нормативно-правових актів вирішується протягом розумного строку, але не пізніше одного місяця після відкриття провадження у справі. У виняткових випадках з урахуванням особливостей розгляду справи суд ухвалою може продовжити строк розгляду справи, але не більш як на один місяць.
Справа за №826/13784/16 за позовом Особа_1 до Кабінету міністрів України, треті особи: Міністерство юстиції України, Уповноважений Верховної  ради України з прав людини, Міністерство соціальної політики України про визнання протиправним та скасування рішення: нормативно-правовий акт, що оскаржується: Постанова Кабінету Міністрів України №365 від 08.06.2016 року «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» слухається вже понад чотири місяці.

Мені відомо, що Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини не підлягають розгляду звернення: які розглядаються судами. Однак, Уповноважений може розглядати скарги на дії або бездіяльність суддів, які порушують процедуру розгляду справи.
Вважаю, що в даному випадку має місце саме порушення процедури розгляду справи.

Враховуючи вище зазначене, прошу
(1) розглянути звернення, в порядку передбаченому чинним законодавством;
(2) перевірити стан додержання встановлених прав і свобод людини і громадянина в справі за №826/13784/16 за позовом Особа_1 до Кабінету міністрів України, треті особи: Міністерство юстиції України, Уповноважений Верховної  ради України з прав людини, Міністерство соціальної політики України про визнання протиправним та скасування рішення: нормативно-правовий акт, що оскаржується: Постанова Кабінету Міністрів України №365 від 08.06.2016 року «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам».
(3) внести до Окружного адміністративного суду м. Києва подання щодо для вжиття відповідних заходів у місячний строк щодо усунення виявлених порушень прав і свобод людини і громадянина.

Думаем над тем, чтобы подать жалобу на судью, у которого в период действия полномочий так и не “хватило времени”, чтобы вынести решение по нашему делу.

А всем “награжденным” статусом внутренне перемещенных лиц говорим, мы будем бороться дальше, мы будем бороться активнее. Мы знаем, что параллельно в Окружном административном суде г.Киева слушается еще как минимум два дела о признании противоправным и об отмене постановления Кабинета Министров Украины, а именно постановления Кабинета Министров Украины №365 от 08.06.2016 года “Некоторые вопросы осуществления социальных выплат внутренне перемещенным лицам”. Ближайшие судебные заседания — 16 февраля и 28 февраля.

Публикация подготовлена в рамках проекта «Обеспечение правовой защиты внутренне перемещенных лиц», который реализуется ОО “ДОНБАСС СОС” совместно с ОО “ПРАВОЗАЩИТНЫЙ СОВЕТ УКРАИНЫ” при поддержке Европейского Союза. Содержание публикации не отображает официальной позиции Европейского Союза.